Vállalati szakmai önkéntes lehetőségek felhívás

A SIMPACT Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai önkéntes programot indít 2023 januárjában a bécsi ERSTE Stiftung támogatásával az ERSTE Bank Hungary Social Banking SEEDS 5 programja keretében, melyhez az Önök munkatársainak is lehetősége van önkéntesként csatlakozni.

Egyre több vállalatnak fontos és elvárás is feléjük, hogy támogasson, segítsen jó ügyeket. A támogatás egyik elterjedt formája az önkéntesség, amely leggyakrabban még mindig a fizikai segítségnyújtásban, mint például a kerítésfestés merül ki. A munkatársak szakmai tudása felbecsülhetetlen kincs, amely tudás megosztásával a szakmai önkéntes programon belül akár meg is ötszörözi az önkéntes tevékenységgel elérhető társadalmi hatást egy kerítésfestéshez képest. Szakmai önkéntes lehetőségeket találni azonban céges oldalról jelentős kihívást jelent.

Az általunk indított programmal munkatársainak olyan, a vállalat számára költségmentes, önkénteskedési lehetőséget nyújthat, amelyben szaktudásuk megosztásával civil szervezeteket segíthetnek abban, hogy hatékonyabban működjenek, így növelve azok társadalmi hatását.

A LIKVIDITÁSTERVEZŐ SZAKMAI ÖNKÉNTES PROGRAM BEMUTATÁSA

A jelenlegi recesszióba hajló gazdasági környezetben egyre fontosabb a szervezeteknek előre látni a likviditási helyzetüket, de meglepően sok civil szervezetnél hiányzik a likviditás tervezéshez szükséges tudás.

 

[A program célja]

Legalább 20 civil szervezetet segíteni abban, hogy rendszeresen és könnyen meg tudja tervezni, előre lássa a likviditási helyzetét. Ezáltal hamarabb felismerhető a közelgő pénzügyi probléma, nagyobb a mozgástér, könnyebb megoldásokat keresni. Kisebb, kevésbé komplex civil szervezetek esetén a likviditástervezés módszertana egyszerű, a tudás könnyen átadható.

 

[Szakmai felelős, megvalósító feladatai]

A program szakmai felelőse, szervezője a SIMPACT Közhasznú Nonprofit Kft. Közgazdász munkatársai a jelentkező civil szervezeteknek a program elején egy 3 órás képzés keretében átadják a szükséges módszertani tudást és részletesen megmutatják az Excel (vagy Google Spreadsheet) sablon használatát is.

 

[Szakmai önkéntesek szerepe]

Az önkéntesektől 2-3 hónapos időszak alatt (február-április) személyenként összesen 10-15 órányi időt igényel. Ehhez a program elején felkészítést kapnak, és a program közben is lehetőség van tapasztalatmegosztásra, elakadások kezelésére.

A szakmai önkéntesek (jellemzően párban) vállalják, hogy:

  • a civil szervezettel néhány (jellemzően) online konzultáció, közös gondolkodás során segítenek a folyamatokat és a sablont az adott szervezetre szabni,

  • jelenlétükkel is biztosítják, hogy a kezdeti feltöltés megtörténjen,

  • biztosítják, hogy a szervezet 1-2 hónap múlva is frissítse a tervet.

 

Ha az implementációt senki sem segítené, csak a civil szervezetek töredéke kezdené el rendszeresen és professzionálisan tervezni a likviditását.

Az önkéntesek jelentkezését január 19-ig várjuk.

A PROGRAM ELŐNYEI

 • ERŐS TÁRSADALMI HATÁS:

  • szakmai tudás adása, fontos problémára reflektálva

   

 • KEDVEZŐ KERETEK AZ ÖNKÉNTESNEK:

  • a felkészítő és a záró alkalom időpontján kívül teljesen rugalmas időbeosztás

  • akár végig online módon

  • alacsony belépési küszöb: alapszintű pénzügyi affinitás és Excel tapasztalat már elegendő

   

 • ELŐNYÖK A CÉGNEK:

  • HR előnyök: fejlődnek a szakmai kompetenciák + hozzájárul a motiváció fenntartásához + leendő munkavállalók egy részének is fontos, hogy ilyen lehetőségeket is biztosít a cég

  • kommunikációs előnyök: élenjáró társadalmi felelősségvállalási kezdeményezéshez csatlakozás + a záró eseményről beszámoló és fényképek is készülnek, mely a céges kommunikációban szabadon felhasználhatóak

  • céges oldalról minimális energiát igényel (elsődlegesen csak a meghirdetést, amihez szintén segítséget nyújtunk) + a program szervezési költségeit most az ERSTE Stiftung fedezi (az ERSTE SEEDS program keretében)

HOGYAN CSATLAKOZHAT

 • Amennyiben az Ön vállalata szívesen meghirdetné ezt a lehetőséget a munkatársai között, kérem, december 15-ig jelezze együttműködési szándékát, hogy kapcsolatba léphessünk Önnel a további részletek egyeztetése érdekében (online vagy személyes találkozó keretében).

 • Jövőbeli szakmai önkéntes programjaink iránti érdeklődést is szívesen fogadunk, hogy azokról is időben értesítést küldhessünk.

AZ ERSTE SOCIAL BANKINGRŐL

AZ ERSTE MINDEN LEHETŐSÉGET IGYEKSZIK MEGRAGADNI, HOGY TÁMOGASSA A MAGYAR CIVIL SZFÉRA JELES KÉPVISELŐIT, S RAJTUK KERESZTÜL A SEGÍTSÉGRE SZORULÓKAT.

Az Erste SEEDS Program Magyarország eddigi legnagyobb, nonprofit és üzleti szervezetek együttműködésében megvalósuló társadalmi vállalkozásfejlesztési programja, amelyben implementációs partnerei az IFUA Nonprofit Partner és a SIMPACT Közhasznú Nonprofit Kft. A program célja, hogy „egyről a kettőre” jussanak a társadalmi vállalkozások és civil szervezetek.

Fontos, hogy az Erste Bank Social Banking tevékenysége nem csak pénzbeli formában nyilvánul meg, hiszen fő célunk a pénzügyi támogatás mellett edukációs programok, stratégiai és pénzügyi képzések nyújtása, egyéni szervezetfejlesztési lehetőségek biztosítása a jó ügyekért tevékenykedő magyar szervezeteknek. Ezzel nemcsak időszakosan javíthatnak a működésükön, hanem hosszú távon is segíthetünk nekik a fennmaradásukhoz szükséges bevételeket és működési többletet megteremteni, társadalmi hatásukat növelni.

A SIMPACTRŐL

A SIMPACT KÖZHASZNÚ NONPROFIT SZERVEZET, AMELY NONPROFIT SZERVEZETEK ÉS TÁMOGATÓIK MŰKÖDÉSÉT TESZI EREDMÉNYESEBBÉ.
A SIMPACT csapat közgazdászokból, piackutató és kommunikációs szakemberekből áll, akik vezetési és stratégiai tanácsadási tapasztalatukat professzionális környezetben szerezték (Ernst & Young, Deloitte, IFUA Horváth & Partners, K&H Bank, AC Nielsen, GE, Procter & Gamble stb.). A munkatársak 14 éve foglalkoznak nonprofit szervezetek fejlesztésével (képzések, egyéni tanácsadás, szakmai önkéntes programok, hatásméréssel és kutatással). Több száz nonprofit szervezet, társadalmi vállalkozás, cég, forrásosztó és állami szervezet működését tették hatékonyabbá 10 országban. A SIMPACT neves szakmai partnerekkel működik együtt, és széles körű networkkel rendelkezik nonprofit és forprofit területen, itthon és a nemzetközi színtéren.

facebook.com/simpacteurope