Rólunk

HIDAT ÉPÍTÜNK A FORPROFIT SZEKTOR TUDÁSA ÉS A SEGÍTETT SZERVEZETEK SZÜKSÉGLETEI ÉS IGÉNYEI KÖZÖTT

Elérhetővé teszünk olyan hiánypótló vezetési, szervezési, kutatási és mérési módszertanokat, amik segítenek a szervezetekben rejlő teljes potenciált felszínre hozni. Szakértő kollégáink és szakmai önkénteseink révén fontos társadalmi ügyekért dolgozó szervezetek működését tesszük eredményesebbé és hatékonyabbá. Közgazdászokként üzleti területen jelentős tapasztalatot szereztünk neves menedzsment tanácsadó, piackutató és multinacionális cégeknél.

Alapértékeink

Értékorientált szervezet vagyunk, értékeinket megéljük munkánk során.

Tiszteljük ügyfeleinket, számunkra is fontosak a társadalmi ügyek

Folyamatosan fejlődünk

Minőségi megoldásainkat egyéni igényekre szabjuk

Szenvedélyesen szeretjük a munkánkat

Érdemben növeljük az eredményességet, hatékonyságot

Csapatban dolgozunk, tiszteljük és szeretjük kollégáinkat

A SIMPACT story

Számunkra is bátorító visszanézni a SIMPACT életének fő mérföldköveire. Hálásak vagyunk szakmai partnereinknek, támogatóinknak, ügyfeleinknek, önkénteseinknek és kollégáinknak, hogy mindez létrejöhetett. Segíts te is továbbírni ezt a történetet!

2004
Egyik alapítónk, Csaba, a Budapesti Corvinus Egyetem (Közgáz) elvégzése után az IFUA Horváth & Partners nemzetközi menedzsmenttanácsadó cégnél helyezkedik el. Akkor még nem sejti, hogy e cég nyitja majd meg az ajtót, hogy később közvetlenül is jó ügyek segítésével foglalkozhasson.
01
2009
Az IFUA Horváth & Partners élenjáró gyakorlatként elindítja az IFUA Nonprofit Partner Közhasznú Nonprofit Kft-t, hogy a civil szféra nagyobb eredményességéhez, hatékonyságnöveléséhez az IFUA nemzetközi módszertani tudására építve, a szférára szakosodva, dedikált és érdemi kapacitással hozzájáruljon. A CSR kezdeményezés vezetésére Csabát kérik fel.
02
2012
Csaba három hónap szünetet tart, amit egy neves, londoni székhelyű, nonprofit szektorra szakosodott tanácsadócégnél (Action Planning, UK) tölt. Projektekbe, számos képzésbe lát bele, szakirodalmat olvas, civil- és ernyőszervezetekkel beszélget (és nagyon sokat sétál Londonban). Rengeteg inspirációval és szakmai tapasztalattal tér haza, amit később jól kamatoztat.
Az első kapcsolatfelvétel a magyar ERSTE Bankkal. Czafrangó János good bee manager az induló együttműködést egy próbaprojekttel teszteli: a Romani Design társadalmi vállalkozás esetén kell feltárni az okokat, hogy miért annyire kevés az árbevétel, mit lehetne tenni. A projekt megalapozza a máig is tartó, szoros és sokoldalú együttműködést.
03
2014
A bécsi ERSTE Stitung az IFUA Nonprofit Partnert választja arra, hogy a Roma Partnership program keretében szervezetfejlesztői támogatást nyújtson roma szervezetek részére 4 országban. Az évek során előbb IFUA-ként, majd SIMPACT-ként is mi lehettünk a program implementciós partnere, egészen a 2021-es programzárásig.
04
2015
Az ERSTE megbízás teszi lehetővé, hogy a másik alapítónk, Gábor is csatlakozzon az IFUA Nonprofit Partnerhez. Gábor hamar oszlopos tagjává válik a csapatnak, ami nem véletlen: ő is neves menedzsment tanácsadói háttérből jön (Deloitte, EY, PMC), tapasztalt, szakmailag igényes, és neki is régi törekvése a civil és egyházi szervezetek fejlesztése.
05
2016
Csaba vezetése alatt az IFUA Nonprofit Partner a kezdeti 1,5 főről 5 főre (FTE) bővül. Ebben nagy szerepe van annak, hogy más, társadalmilag felelős cégek is felismerik az IFUA-modell kiemelkedő értékét. Az évek során a finanszírozásba beszáll az ERSTE Stiftung és VELUX Foundations is. Ezáltal a tevékenység nemzetközivé válik.
8 év alatt közel félszáz tanácsadói projekt valósul meg a munkatársak és IFUA-s önkéntesek részvételével. Emellett pár órás és több napos képzések is elérhetővé válnak. Az IFUA Horváth & Partners kezdeményezése CSR díjat is nyer, és elismert szereplővé válik.
Az IFUA menedzsmentjével egyeztetve a csapat egy része Csaba és Gábor vezetésével új, független szervezetet indít. 2016 decemberében hivatalosan megalakul a SIMPACT. Neve alapítóinak fő céljára, a társadalmi hatásra (Social IMPACT-re) utal.
06
2017
Nagy megtiszteltetés, hogy SIMPACT-ként az első ügyfelünk a MOL Alapítvány, aki arra kér fel minket, hogy vizsgáljuk felül és aktualizáljuk a támogatási stratégiáját. Az elemzésekhez hazai és külföldi jó gyakorlatok gyűjtöttünk, érintetti interjúkat végeztünk és workshopokat szerveztünk. A feltárt stratégiai opciók és kapcsolódó érvek alapján megszületnek az új irányok.
SIMPACT keretek között megvalósul az első hatásmérési projektünk. A megbízó szintén a MOL. A 620 M Ft-os költségvetésű program 10 éves történetében először történt meg részletesen a közvetlen, konkrét hatások feltérképezése, kvalitatív és kvantitatív eredmények részletes bemutatása. A projektet további hatásmérési felkérések is követik a következő években.
Elindul az ERSTE SEEDS program első évada, ami az eddigi legnagyobb, nem kormányzati társadalmi vállalkozásfejlesztési program. Az IFUA és SIMPACT közösen valósítja meg, az ERSTE Stiftung és az Európai Unió pénzügyi támogatásával. 67 társadalmi vállalkozás kap 9 napnyi üzleti tervezés képzést, 90 önkéntes mentortól üzleti tervezésben segítséget, 10 szervezet pedig pénzügyi támogatást is.
07
2018
Elindul az azóta is szoros együttműködés a brit Badur Foundation forrásosztó alapítvánnyal. Három alkalommal is megvalósítjuk a Keltető társadalmi vállalkozásfejlesztési programot, mely a mélyszegénységre fókuszáló társadalmi vállalkozások segítését tűzte ki célul. (A harmadik évben a résztvevő szervezetek 9,6-ra értékelik 10-es skálán a programot.)
Az aktív együttműködés a Velux Foundations-szel SIMPACT keretekben is folytatódik. A következő években 8 alkalommal is felkérnek kutatások elvégzésére, beérkező pályázatok értékelésére, lezárult programok kiértékelésére. 2018-ban a hazai szakképzési rendszerről készül egy 167 oldalas tanulmányunk, hogy megalapozza a Velux fókuszváltását.
Újabb, jelentős nagyságú, nemzetközi ERSTE program indul co/rizom néven, hogy átfogó fejlesztést nyújtson hátrányos helyzetű kézműves közösségeknek, akik ezáltal alkalmassá válnak arra, hogy országos vagy regionális áruházak beszállítói legyenek. A SIMPACT szerepet vállal a szakmai részen túl a program menedzsmentjében és adminisztrációjában is, 2021-ig.
08
2019
Az ERSTE SEEDS program első évada után - immár EU-s pályázati támogatás nélkül - az ERSTE a folytatás mellett dönt. Azóta is minden évben folytatódik a program, 2024-ben már a 6. kör. A megvalósítás itt is közös az IFUA-val. Egyéni szervezetfejlesztések és hiánypótló képzések érhetőek el a szervezetek számára, jelképes díjért.
Az első kapcsolódás az Impact Academy-vel, néhány előadás megtartása. A következő évadban a 10 résztvevő szervezetből 4-et már SIMPACT-es szakemberek mentorálnak. Az Impact Academy egy olyan hazai intenzív képzéssorozat, ahol a civil szervezetek nemcsak hatásmérési módszertani tudást kapnak, hanem a bevezetésben is segítünk.
09
2020
A COVID 2020-as kitörése és a tavaszi lezárások alatt mi voltunk azok, akik legelőször kezdeményezzük a COVID részletes hatásainak a felmérését. 2 héttel az első lezárások kezdete után már kint van a kérdőívünk. A civilek problémáit, várakozásait és lehetséges beavatkozási pontokat az illetékes minisztériumok előtt, államtitkári szinten prezentáljuk.
Immár harmadszor kérnek fel minket, hogy a svájci HEKS ökumenikus segélyszervezet által finanszírozott, "roma emberek egyházi és társadalmi integrációja" projekt elmúlt három évét értékeljük. Korábban a magyarországi (2016) és a szlovákiai (2017) megvalósulás volt a fókuszban. 2020-ban ismét Magyarország a helyszín, de ezúttal a Magyarországi Református Egyház gyülekezeteinek szolgálatán túl a református iskolák inkluzivitását célzó törekvéseket is vizsgáljuk.
Együttműködés kezdete a Máltai Szeretetszolgálattal. A 300 leghátrányosabb településre kiterjedő "Felzárkózó Települések" program keretében országos kutatást végzünk az ott élő emberek nyílt munkaerőpiaci integrációs lehetőségeit keresve, 50 (főleg) céges interjú és részletes desk research segítségével. A javaslataink nagy részét azóta sikerrel beépítették.
10
2021
Az első máltais projekt projektértékelő kérdőívben mindhárom megbízó (Máltai és Református Szeretetszolgálat, illetve az Ökumenikus Segélyszervezet) 10-ből 10-es elégedettségi (NPS) értékelést adott a munkánkra. Ez alapján nem meglepő, hogy a következő években egymás után kapjuk az újabb felkéréseket. Jelentős, országos programok továbbfejlesztéséhez járulhatunk hozzá.
A Belügyminisztérium 12 pályázó közül, számukra még ismeretlenként, minket választanak, hogy emberkereskedelem témában kutatást végezzünk. A férfi áldozatokat segítő hazai ellátórendszert értékelése, külföldi jó gyakorlatok gyűjtése, fejlesztési javaslatok meghatározása után úgy döntenek, hogy a tanulmányt nyomtatott formában is megjelentetik.
11
2022
A brit Badur Foundation ismét felkér minket, új programjuk szakmai megvalósító partnereként. A hároméves Inkubációs program hiánypótló lehetőség civilek számára, hogy a szervezeti hátterük fejlesztéséhez szakmai és anyagi támogatást kapjanak, hogy a leginkább fontos területek fejlesztésével növelhessék a fenntarthatóságukat és társadalmi hatásukat.
Új, csehországi támogatóink révén új szegmens számára is nyitni tudunk. Keresztény hátterű, jó ügyekért tevékenykedő szervezetek és kezdeményezések mögé is be tudunk állni. 2022-ben két próbaprojekt valósulhat meg, melynek eredményeképpen hosszú távú együttműködés indul.
Az Önkéntes Szemle folyóiratban két, tudományos hivatkozást is (DOI) kapó tanulmányunk jelenik meg. Az egyik a 2020-as és 2021-es COVID kutatásokat mutatja be (A COVID-19-járvány rövid és hosszútávú hatásai a nonprofit szektorra és önkéntességre), a másik a hatásmérés gyakorlati megvalósításához adott részletes útmutatást projektpéldák felhasználásával.
12
2023
A Máltai Szetetetszolgálat részéről megkapjuk az eddigi legnagyobb költségvetésű program kiértékelésének a feladatát. 
A Gyerekesély program több pályázati körben, nagyságrendileg több 10 Mrd Ft költségvetéssel, gyakorlatilag országos lefedettségűvé vált, és 2023-ban zárult. A kiértékeléshez többek között 18 napnyi terepkutatás során 130 interjút is készítünk.
Az ERSTE kérésére visszamenőleges hatásmérést végezünk a 2017 óta futó ERSTE SEEDS programról. Számunkra is bátorító, hogy olyan visszajelzéseket is kapunk, hogy sok társadalmi vállalkozásnak meghatározó jelentőségű volt a program első köre is 2017-18-ban, rendkívül sokat tanultak belőle, "pályára álltak", még most is hálásak.
Az általunk kidolgozott szakmai önkéntes program modell elnyeri az "Elismert társadalmi innováció" minősítést, és bekerül a legjobb 10 hazai társadalmi innováció közé. A pilot program keretében 34 civil szervezetet 70 vállalati szakmai önkéntes segít likviditástervezésben. Az egyedülálló programhoz 8 neves cég (pl. ERSTE, MOL, PwC) is csatlakozik.
Szakmai önkéntes programunk elnyeri az egyik legnevesebb hazai elismerést, az EFFEKT 2030 első díját a Mindenki Társadalma kategóriában. Programunkat különlegessé tette az innovatív jelleg, széles körű partnerségre törekvés, hosszú távú gondolkodás, hatások mérése.
13
2024
Az ERSTE Group 12, ajánlatadásra felkért szervezet és 6 tényleges pályázó közül az IFUA Nonprofit Partner - SIMPACT közös pályázatát választja ki, hogy egy nemzetközi, társadalmi vállalkokzásfejlesztési program kereteit kidolgozza és a programot megvalósítsa. A program pilot szakasza három országban indul: Ausztria, Magyarország, Románia. Az 5 évre tervezett program a későbbiekben a többi ERSTE országra is ki fog terjedni.
14

EFFEKT 2030 ESG/CSR ELSŐ HELYEZÉS

A neves díjat 2023-ban az ERSTE-vel közösen nyertük el a szakmai önkéntes programunkkal, szakértői zsűri pontozása alapján. A vállalati felelősségvállalás terén legaktívabb (nagy)vállalatokkal versenyeztünk a „Mindenki társadalma” kategóriában, az Effekteam versenyén.

TÁRSADALMI INNOVÁCIÓS MINŐSÍTÉS

Az általunk kidolgozott szakmai önkéntes program modell „Elismert társadalmi innováció” minősítést is elnyert 2023-ban az IFKA-tól (mai nevén: Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség).

A SIMPACT jóval több néhány elkötelezett szakembernél

Ismerd meg csapatunkat!

A forprofit tapasztalatot neves nemzetközi cégeknél szereztünk, de mindig is arra vágytunk, hogy szaktudásunkkal jó ügyekért tehessünk. 
Munkánkat neves szakmai partnereink és önkénteseink is secgítik.

ALAPÍTÓK, TULAJDONOSOK

Bakó Csaba

Gulyás József

Nagy Gábor Lajos

FELÜGYELŐ BIZOTTSÁG

dr. Somody Imre

Kövesdi Áron

Horváth Dénes

MUNKATÁRSAK

Bakó Csaba

ügyvezető

Nagy Gábor Lajos

ügyvezető

Dudás Adrien

munkatárs

Égető Tímea

munkatárs

Mészáros Ágnes

munkatárs

Tolvaj Krisztina

munkatárs

KÜLSŐ SZAKÉRTŐINK

Csörgits Andrea

pénzügyi és 
üzleti tervezés

Németh-Palotai Krisztina

szervezetfejlesztés, OD

Somogyi Melinda

könyvvizsgáló

Szalai Zsolt

üzletfejlesztési tanácsadó

Egyedi feladatokra igény szerint további szakértőket vonunk be.

Kiemelt szakmai partnereink