Hatásmérés Szakterület

társadalmi hatás mérése, tervezése & növelése

MI CÉLT SZOLGÁL?

A társadalmi hatás mérése alapvetően két célt szolgál: (1) felmutatható bizonyítékként, jól kommunikálva jelentős előnyt jelenthet a támogatásokért folyó küzdelemben, emellett (2) objektív tükröt állíthat a szervezet számára, hogy mely programok milyen eredményesek, és támpontokat adhat, hogy az elért hatás hogyan növelhető.

Az elérendő társadalmi hatás előzetes megtervezése a stratégiai tervezés fontos alapja is lehet. A hatásközpontú gondolkodás Nyugaton mind a civil szervezetek, mind a támogatók között egyre elterjedtebb, de az élenjáró szervezetek nálunk is egyre inkább felismerik az ebben rejlő potenciált.


Kapcsolat

JELLEMZŐ kihívások

amiket kezelni tudunk

További kihívások


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

JELLEMZŐ MÓDSZERTAN,

amiket gyakran alkalmazunk
A hatásmérés egy projekt vagy szervezet működése során:

 

Az alkalmazott módszertan jelentős mértékben függ a szervezet méretétől, erőforrásaitól és igényeitől is. Minden szervezetnél más a hatásmérésben rejlő potenciál, van, akinek sok energiát érdemes belefektetni, másoknak kevesebbet, vagy első körben csak kisebb lépésekkel kezdeni.

A hatásmérésnek gyakran az alábbi a folyamata és módszertani eszközei:

Hatást mérni mindig egyszerűbb és megalapozottabb, ha a hatásmérés előzetes: már a mérendő program megvalósításának kezdetén tervezett a mérés, így minden szükséges adat rendelkezésre áll a program végén.

Ugyanakkor – bizonyos módszertani korlátokkal – utólagos hatásmérésre is lehetőség van.

Fontos általános elvárás, hogy a mérés során feltárt hatásokból le kell vonni azt, ami valójában nem nekünk köszönhető, hanem más szervezet vagy program hatására történt. Ez ideális esetben kontroll csoport bevonásával kalkulálható a legbiztosabban, de gyakran az érintettek megkérdezésével vagy őszinte szakértői becsléssel is legalább részben kiváltható.

A Hatásmérés az egyik legfontosabb szakterületünk, projektek tucatjait valósítottuk meg, sokféle területen, az egész kicsi szervezetek kis programjaitól akár a sok milliárd forintos költségvetésű állami programok kiértékeléséig.


nézd meg a legfontosabb példákat!