A járvány hatása a nonprofit szektorra

2019 végén még csak a távoli Kínából érkező hírekben hallottunk azt a szót, hogy COVID. Hamarosan Európa szerte pánikhangulat tört ki, mindennapos lett a járvány szó használata, egyre erősebb lett a félelem a bizonytalan jövő tekintetében. A világ mély gazdasági válság bekövetkeztére számított. A nonprofit szervezetekre gyakorolt hatással két kutatásunk is foglalkozott.

KUTATÁS A COVID RÖVID TÁVÚ HATÁSAIRÓL ÉS KEZELÉSI LEHETŐSÉGEKRŐL

Felmerült bennünk a kérdés, hogy vajon hogyan hat a pandémia az egyébként is nehezített pályán működő nonprofit szervezetekre, a már tapasztalt nehézségeken túl milyen várakozásaik van ebben a pánikhangulatot keltő időszakban. A kérdőíves kutatás kiemelt célja volt, hogy felhívjuk a döntéshozók figyelmét a problémákra, és javaslatokat fogalmazzunk meg azok kezelésére.

A kutatás eredményeit különböző szakmai fórumon 10 alkalommal prezentáltuk nonprofit szervezetek, vállalati támogatók, szakemberek és az EMMI / Miniszterelnökség államtitkárai és főosztályvezetői részére.

Az eredmények kétféle módon is megismerhetőek:

  • A HBFL Sokszínűség Hete keretében tartott webinárunk felvétele itt tekinthető meg. A kutatás eredményeit Bakó Csaba, a felmérést készítő SIMPACT Nonprofit Kft. közgazdásza ismerteti, majd a vállalatok szerepvállalásáról mint az egyik lehetséges kiútról Szalay Orsolyával, az Erste Bank Social Banking területének vezetőjével beszélget.
  • A bemutatott prezentáció is letölthető pdf formátumban.

A kérdőívet 218 szervezet töltötte ki 2020. április 8-15. között. Kutatásunk hazánkban az első és a kezdeti időszakban a leginkább széleskörű felmérés volt a témában.

Köszönjük a Holland Királyság Nagykövetsége és az ERSTE Bank pénzügyi támogatását. Köszönjük a NIOK és további partnereink segítségét a tapasztalatok megosztásában és a kutatási felhívásunk terjesztésében!

A COVID ÉV NYERTESEI ÉS VESZTESEI (KUTATÁS A COVID HOSSZÚ TÁVÚ HATÁSAIRÓL)

2020 áprilisában a nonprofit szervezetek vezetői a pénzügyi helyzetüket értékelve összeomlásra vagy komoly nehézségekre számítottak. 2021-es kutatásunkban arra kerestük a választ, hogy az egymást követő „COVID hullámok” közepette, tudtak-e a szervezetek alkalmazkodni a gyorsan változó körülményekhez? Voltak-e sikeresen reagáló szervezetek, ha igen, mi a sikerük titka? Mit tanultunk eddig a válságból?

A kutatás során a nonprofit szervezeteknek szóló kérdőívekből (86 kitöltő szervezet) levonható tanulságokat 15 szakértői interjúval egészítettük ki (nonprofit szakértők, nonprofit ernyőszervezetek, vállalatok, Miniszterelnökség, forrásosztó alapítványok stb. képviselői).

Az eredmények ismertetésére a HBLF 2021-ben is felkért minket, a Sokszínűség Hete keretében tartott előadás prezentációja innen tölthető le. Az eredményeket rádióinterjú, konferencia előadás és a nonprofit.hu-n megjelent 3 cikkünkben is bemutattuk.