Pénzügyi helyzet, likviditás előrejelzése program

A program az ERSTE SEEDS program keretében az ERSTE Social Banking támogatásával, a SIMPACT szakmai közreműködésével, vállalati önkéntesek bevonásával valósul meg.

Ha érdekel a képzés kérjük olvasd el a részleteket, majd regisztrálj az űrlap kitöltésével.

Ahhoz, hogy egy hajó épségben célba érjen, a kapitány megtervezi és folyamatosan nyomon követi az útvonalat és az időjárás előrejelzést. Ha a kapitány előre látja hol vannak jéghegyek, akadályok és mikor várható vihar, idejében meg tudja tenni a szükséges lépéseket ahhoz, hogy a hajó épségben célba érjen. Minél veszélyesebb és viharosabb útvonalon megy, annál fontosabb a tervezés!

MI A LIKVIDITÁS, ÉS MIÉRT KELL TERVEZNI?

Egy szervezet stabil működéséhez likvid kell legyen. A likviditás egy szervezet fizetőképességét jelenti, azaz, hogy képes-e folyamatosan, határidőre teljesíteni az alapvető fizetési kötelezettségeit, illetve mekkora a szabad mozgástér további kiadások vállalására.

A likviditási terv egy képletezett Excel kimutatás, amely a szervezet pénzbevételeit és pénzkiadásait állítja egymással szemben, jellemzően havi bontásban, előrejelzi a bankszámlák és pénztárak egyenlegét. Ezáltal láthatóvá válik, hogy a szervezet mikor ütközhet kifizetési nehézségekbe, hol van szükség egyszeri beavatkozásra vagy akár jelentős átstrukturálásra.

A bankszámla és házipénztár aktuális egyenlegének figyelése a likviditás valódi tervezéséhez képest jóval kevesebb információt ad és csalóka is lehet: pillanatnyilag magas érték után is jöhet pénzügyi krízis, de egy alacsony egyenleg sem jelent feltétlen közelgő csődhelyzetet.

MIBEN SEGÍT A LIKVIDITÁSI TERV?

 • Ahhoz, hogy egy szervezet megfontolt operatív és stratégiai döntéseket hozzon, fontos látnia a döntés időpontjában a szervezet aktuális és jövőbeli likviditási helyzetét.

 • Egy jól összeállított, precíz likviditási terv elengedhetetlen válságidőben, biztonságot nyújt.

 • Minél korábban és minél pontosabban látjuk a közelgő problémát, annál könnyebb azt kezelni, annál kisebb károkat okoz a szervezet programjai tekintetében.

 • A pénzügyi mozgásterünk reális ismerete akkor is jól jön, ha kisebb/nagyobb beruházásokat (pl. laptop vásárlás, felújítás, egyéb eszközök vásárlása) tervezünk: a likviditás függvényében időzíteni lehet a beruházást akkorra, amikor rendelkezésedre áll a megfelelő pénzösszeg oly módon, hogy a beszerzés ideiglenesen sem akadályozza meg a bérek és számlák kifizetését.

 • A likviditás fenntartásához előre lehet látni, hogy mikor lesz szükség plusz pénzügyi forrásokra és időben fel lehet készülni a kiadások fedezésére. Ha be tudjuk mutatni, hogy a probléma átmeneti, akkor nagyobb eséllyel tudunk magán vagy banki kölcsönt szerezni a helyzet áthidalására.

 

Az Erste Social Banking és a SIMPACT likviditástervező képzésén, melyet az ERSTE Foundation támogatásával valósítunk meg, átbeszéljük a likviditástervezés menetét, buktatóit és egyéni konzultációk keretében vállalati önkéntesek közreműködésével segítünk kialakítani egy szervezetedre szabott könnyen kezelhető likviditási előrejelzést, amely segítségével akár napi szinten követheted szervezeted pénzmozgását, és ez alapján megfelelő döntéseket hozhatsz a szervezeted működésével kapcsolatban.

A hajós példával élve időben látni fogod a jéghegyeket és a lehetséges viharokat ahhoz, hogy a szükséges lépéseket megtedd.

KIKNEK SZÓL A KÉPZÉS?

Azoknak a szervezeteknek és társadalmi vállalkozásoknak, illetve munkatársaknak, amelyek / akik:

 

 • Leginkább csak évente tervezik meg a várható kiadásokat és bevételeket, de havi vagy negyedéves szinten ezt nem teszik meg, nem frissítik, nem követik nyomon; nincsen jól kialakított folyamat, a terv frissítése gyakran nehézkesen megy.

 • Az éves terv inkább egy-két munkalapból áll, a felépítést még tovább lehetne gondolni, nem tükrözi igazán a szervezet egyedi jellemzőit, a bevételi és kiadási kategóriákat nem feltétlen a belső igények, hanem sokszor a külső könyvelő által használt vagy pályázatok által előírt kategóriák határozzák meg.

 • a pénzügyi terv könnyű használhatóságához, frissíthetőségéhez csak minimális képletezés van (főleg csak SZUMMA függvények), nincsenek diagramok, melyek segítenék a pénzügyi adatok vizualizációját, értelmezését.

 

A résztvevőktől nem elvárás a pénzügyi ismeret, tapasztalat és az Excel ismeret sem (bár utóbbi előny); az elhangzottak könnyen megérthetőek és alkalmazhatóak bárki számára, a módszertan és sablon használata egyszerű.

AKIKNEK NEM JAVASOLJUK: komplex tevékenységű, nagyobb szervezetek, ahol hozzáértő, pénzügyes kolléga foglalkozik a pénzügyi feladatokkal, kifejezetten összetett a tervtábla, és a kihívások inkább a szervezet komplexitásából és a jövőbeli bizonytalanságokból adódnak, és nem a pénzügyi menedzsment ismeretek viszonylag alacsonyabb fokából.

HOGYAN ZAJLIK A KÉPZÉS?

 • A program első szakaszában a szervezetek részt vesznek a SIMPACT közgazdász munkatársai által tartott online, 2×1,5 órás csoportos módszertani képzésen, ahol a módszertan megismerésén túl részletesen átbeszélik a likviditástervező Excel (vagy Google Spreadsheet) sablon használatát is. Az első képzés kötelező, a második opcionális (célzottan azoknak ad segítséget, akik bizonytalanok a likviditástervezéshez szükséges Excel funkciók és függvények használatában).
  Az online képzések időpontjai: alapképzés 2023.02.15. 9:30–11:00 és az opcionális Excel képzés 2023.02.15. 11:15-12:45.

 • A második szakaszban (2023. február–április) vállalati önkéntesek segítségével néhány (jellemzően) online konzultáció és közös gondolkodás során a szükséges folyamatokat szervezetre szabják, és a megismert sablont a szervezet egyéni sajátosságai alapján strukturálják, és feltöltik adatokkal. (Ezt követően már segítség nélkül is könnyű a rendszeres frissítés, használat.)
  Egyéni konzultációk időpontjait a szervezet és a vállalati önkéntes egyezteti.

 • A program záró alkalmára 2023. április 26. délután kerül sor az ERSTE BANK székházában.

MENNYIBE KERÜL A KÉPZÉS?

 • A képzést az ERSTE Foundation támogatja, így a résztvevőknek csupán a költségek minimális részét kell finanszírozni.

 • A résztvevők által fizetett díj 10 000 Ft / szervezet / teljes programra, mely tartalmazza a képzés díját, hozzáférést a képzésen kivetített anyagokhoz, hand-outokhoz és Excel-sablonhoz, legalább két konzultációs alkalmat, amelyen az egyéni likviditási terv elkészítéséhez segítséget kap.

 • Early bird kedvezmény: amennyiben január 12-ig jelzi részvételi szándékát (és január 19.-ig befizeti), kedvezményes áron: 8 000 Ft / szervezet vehet részt a programban.

 • A jelentkezés a képzési szerződés aláírásával és a részvételi díj befizetésével válik véglegessé.

 • A részvételi díj a képzési alkalmat megelőzően legalább 10 naptári nappal fizetendő. A képzés előtt legalább 10 naptári nappal történő lemondás esetén a teljes részvételi díjat visszautaljuk; a képzés megkezdését megelőző 10 napban történő lemondás esetén a részvételi díj visszatérítésére nincs lehetőség, azért, hogy megfelelő számú vállalati önkéntes jelentkezését tudjuk elfogadni.

Ha érdekel a képzés, kérjük részvételi szándékodat a jelentkezési űrlap kitöltésével legkésőbb 2023. január 19-ig jelezd.

Kérdés esetén, keresd Dudás Adrien programfelelőst az adrien.dudas@simpact.hu illetve a +36 30 329 5026 telefonszámon.

A SIMPACTRŐL

A SIMPACT KÖZHASZNÚ NONPROFIT SZERVEZET, AMELY NONPROFIT SZERVEZETEK ÉS TÁMOGATÓIK MŰKÖDÉSÉT TESZI EREDMÉNYESEBBÉ.

A SIMPACT csapat közgazdászokból, piackutató és kommunikációs szakemberekből áll, akik vezetési és stratégiai tanácsadási tapasztalatukat professzionális környezetben szerezték (Ernst & Young, Deloitte, IFUA Horváth & Partners, K&H Bank, AC Nielsen, GE, Procter & Gamble stb.). A munkatársak 14 éve foglalkoznak nonprofit szervezetek fejlesztésével (képzések, egyéni tanácsadás, szakmai önkéntes programok, hatásméréssel és kutatással). Több száz nonprofit szervezet, társadalmi vállalkozás, cég, forrásosztó és állami szervezet működését tették hatékonyabbá 10 országban. A SIMPACT neves szakmai partnerekkel működik együtt, és széles körű networkkel rendelkezik nonprofit és forprofit területen, itthon és a nemzetközi színtéren.

facebook.com/simpacteurope